Intresserad ?

Är detta något som tilltalar dig, som värnar om Kristianstads stadskärna, hör gärna av dig. Allt för vår stad Kristianstad.
levandekristianstad@gmail.com

tisdag 3 juni 2014

Fastighetsägare överklagar handelsområde i KristianstadKöpkraften räcker inte till ytterligare ett handelsområde, menar fastighetsägare i Kristianstad och överklagar detaljplansbeslutet för nya området C4 shopping.
Det är Fastighetsägarna Syd som har överklagat Kristianstads kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen för C4 Shopping i området Hammar i Kristianstad.
– Vi anser att de negativa effekterna av byggandet av C4 Shopping i Hammar är långt fler än de positiva för både enskilda intressen och Kristianstad kommun. Därför vill vi att Länsstyrelsen upphäver detaljplanen för Hammar, säger Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.
En handelsutredning om effekterna för den redan etablerade handeln ligger till grund för överklagandet.
– Rapporten visar att det blir överetablering. Köpkraften räcker helt enkelt inte till när Kristianstads handelsyta växer med 200 procent på några år. Det fattas en miljard kronor i köpkraft, då man tidigare överskattat kundunderlaget i upptagningsområdet och inte räknat med e-handelns snabba tillväxt, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.
Fastighetsägarna föreslår istället att man fortsätter satsa på cityhandeln och en utbyggnad av externhandelsområdet Härlöv.
Relevanta kommentarer till denna artikel, som kommunpolitikerna borde beakta:
 • Lennart says:
  Kristianstad har en mycket väl fungerande stadskärna vilket man även nyligen fått pris för.
  Om de styrande vill se vad ett stort externt köpcentra innebär för cityhandeln finns det flera närliggande städer att studera. Besök t ex Södra Förstadsgatan i Malmö, stadens paradgata där ca 16 butikslokaler står tomma sedan 220 butiker öppnat på Emporia. Lund är ett annat exempel, så även Helsingborg där Väla Centrum inneburit att landet ca 10 största stad endast har en enda affärsgata som är mindre än en kilometer lång.
 • Tanklöst says:
  Kommunala tjänstemän och framförallt valda politiker har en extremt begränsad förmåga att förstå hur handel och företagande fungerar. Ett nytt handelsområde gör inte att handeln i kommunen ökar utan att den omfördelas. En svältande handlare får ännu mindre att äta eftersom det är så många som ska knapra på den konstanta kakan.
 • Märkligt inte Kristianstadbladet skrivit något om detta pressmeddelande, som sänts till pressen?
  Klicka >>
   
  Pressmeddelande  

  Hur pålästa var de 71 kommunalfullmäktige ledamöterna, som har det långsiktiga ansvaret för PBL och mellankommunala sambandet, i  sakärendet i Kristianstads kommun innan man gick till beslut angående 70.000 kvm externhandel i Hammar ?????
  OBS detta är miljökommunen Kristianstad som bejakar 2500 P-platser på prima åkerjord!

  Efter läst denna utredning av WSP, som presenterades innan man gick till beslut i denna viktiga fråga för Kristianstad och dess omgivning, som kommer att ha påverkan för mycket lång tid(ladda ner i PDF-format) :   PM ang handelsutredningar i  Kristianstad och effekter av en utbyggd handel  Har f.ö. de ansvariga kommunpolitikerna t.ex. läst Boverkets skrift "Dags att handla nu" som klart och tydligt belyser på ett pedagogiskt vis en ett hållbart långsiktigt stadsbyggande????

  Skriv ett inlägg i den öppna debatten om och för Kristianstads positiva utveckling.

  Läs och ladda ner Boverkets mycket läsvärda : 

  Ladda ner skriften i PDF-format

  Dags att handla nu

  Detaljhandeln och en hållbar samhällsutveckling

  Handeln berör oss alla. Var butikerna finns är en angelägen fråga både för den enskilde och för samhällsutvecklingen. Vi vill med den här skriften visa vilka krav plan- och bygglagen ställer och vilka möjligheter den ger vid planering för handel och annan service. Uppfyller vi kraven? Tar vi vara på möjligheterna? Är vi på rätt väg?
  Läs här Länsstyrelsen i Skånes samrådsyttrande til Kristianstad kommun. 
  Samrådsyttrande Hammar 9:151, Hammarshus

  ___________________________  
  Vi har placerat bloggen Dialog Kristianstad i Kristianstad bloggkartan.se

  Läs även andra bloggares åsikter om : , , , , , , , , , , , , , , , , , , Powered by Disqus

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Här är en kommentar från bloggen Dialog Kristianstad